°Ideální ženská postava a můj inovovaný zdravý (a nejlépe nízkokalorický) jídelníček°

22. října 2010 v 23:05 | Glamour Queen |  →°LEKCE KRÁSY°: trendy, rady, tipy, triky a péče o sebevědomí




Protože si chci udržet svou nejdokonalejší postavu s ženskými tvary a úzkým pasem, snažím se zdravě jíst. Mám lepší pocit z nízkokalorických jídel, ale občas mi neuškodí to porušit... Snažím se jíst dostatek vitamínů a minerálů, abych si udržela mé zdravé vlasy, krásnou pleť a pro podporu imunity a vlastně celkového zdraví organismu. Chutnají mi pikantní jídla, hrozně miluju chilly papričky, zjistila jsem, že se z nich hubne, to posílilo moji lásku k nim. Mám ráda ovoce, zeleninu, mamka dělá výborné zdravé speciality, ráda si dám vegetariánské jídlo (moc masa škodí) i antivegetariánské, maso je zdrojem bílkovin, které jsou pro tělo nepostradatelné.


Které potraviny mají nízkou kalorickou koncentraci? Do této kategorie spadá veškerá zelená listová zelenina, květák, mrkev, fazolky, okurky, lilek, červená řepa, rajčata atd. Dále čerstvé ovoce, ryby a kuřecí maso.

Potraviny, které mají na 100 g méně než 100 kcal:

Kuřecí maso
Ryby
Odtučněný tvaroh
Bílý jogurt
Vejce
Brambory
Brokolice
Celer
Cibule
Cuketa
Fazole
Hrách
Kapusta
Kedlubna
Mrkev
Květák
Okurek
Paprika
Pórek
Rajče
Ředkvička
Salát
Špenát
Zelí
Ananas
Banán
Broskev
Citron
Pomeranč
Mandarinka
Grep
Višeň
Třešeň
Hrozny
Švestky
Rybíz
Meruňky
Jablka
Jahody
Hruška
Meloun

Vysokokalorické potraviny bychom měli v našem jídelníčku omezit. Patří mezi ně potraviny bohaté na tuk, většina moučníků, dresinky na salát či čisté tuky, jako oleje, margaríny, máslo a sýry.


Potravní pyramida

Ideální postava ženy je vyšší vzrůst, úzký pas a ženské křivky - větší prsa, sexy zadeček širší boky, ale jejich šířka by měla být vyrovnaná s šířkou ramen. Takovou postavu mám vlastně já a jsem z ní nadšená! xD <3 I pro dívky s ošklivou klučičí postavou, které např. mají místo poprsí ,,plošinu'' je tu řešení - vyzkoušejte kvalitní push-upky a snažte se nosit oblečení, které odvede pozornost od vaší ,,vady'' třeba neobtáhlé. (Např. odvádějte pozornost od malého poprsí, velkých hýždí, širších boků než ramen atd.).

ideální ženská postava

Nezdravé pamlsky jsem nahradila sušeným ovocem!

Sušené ovoce je skvělou alternativou kalorických sladkostí: tučných buchtiček a dortíčků, přesolených chipsů, arašídů a dalších. Rozhodně je zdravější, co se obsahu živin týče. Avšak se to nesmí přehánět, ovoce je bohaté na cukry... Mezi kaloričtější druhy ovoce patří právě banány, broskve nebo meruňky. Ty jezte opravdu opatrně. Naopak sušená jablka, ananas nebo jahody mají kalorické hodnoty nižší.

Já osobně mám nejradši sušené jahody (mají úžasnou chuť a údajně mají dobrý účinek na pleť), dále jsou skvělé brusinky, ananas a papája.


Ovoce je nejlepší přijímat dopoledne, ale to se ve škole bohužel nestihne :o( Pokud jste však zvyklí i večer při televizi něco pojídat, pojídejte, jako já, raději sušené ovoce, než nějaké sušenky, bonbóny, koláčky atd.

Největším plusem sušeného ovoce je vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Vitamíny, minerály a antioxidanty se v nich vyskytují v opravdu velkém množství. Vysoký je i obsah vlákniny, která je důležitá pro správnou funkci střev a správné vyprazdňování.

Místo toho, abych v potravinách šla k regálu se sladkostmi, jdu k regálu s biopotravinami, kde si vybírám z velkého množství sušeného ovoce a dalších zdravých pochutin.

Každé ovoce má výčet mnoha a mnoha blahodárných účinků, např. zde si přečtěte, v čem je má oblíbená papája tak skvělá.



Ovoce je plné minerálů a vitamínů!

ovoce :)


Ovoce pro naše tělo představuje cenný zdroj vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších důležitých látek. Obsahuje i velké množství antioxidantů.


Méně energeticky vydatné, to znamená, že obsahuje méně kalorií, je ovoce, které obsahuje více vody. Takové plody jsou pak vhodné i pro redukční diety. Nízkou energetickou hodnotu mají třeba citróny, pomeranče, jahody, rybíz ale i jablka, proto se staly mým oblíbeným ovocem (jsou chutné, zdravé a ne příliš kalorické - to je ideál). Tyto druhy mají do 50 kJ (200 kcal) v 100 g. A také melouny (16 kJ), ale je to vlastně zelenina.

Naopak nejvíce kalorické jsou banány, hrozny a švestky, které obsahují vysoký podíl cukru. O něco lépe s cukrem na tom jsou meruňky, třešně, kiwi a ananas. Ale přeci jen se jedná o jednoduchý ovocný cukr, který naše tělo lépe zpracuje než ten běžný a získáme mnoho živin. Takže je v každém případě lepší dát místo nějaké nezdravé sladkosti jako dezert čerstvé ovoce.


Ovoce čerstvého je lepší jíst častěji než sušené (kvůli množství cukru).


Když si kupuji džus, pročítám si na obalu, jestli není přislazovaný. Ovocná šťáva má sama o sobě dost cukru, takže je blbost pít ještě přislazovanou. Proč bychom měli úplně nanic přijímat ještě více kalorií?


U nás teď na podzim převládá jablko. Je významné proto, že obsahuje pektiny, je rovněž bohaté na vitamíny a minerály. Jahody jsou bohaté zejména na vitamín C a mangan, maliny obsahují zase kromě vitamínu C a A především vápník, hořčík, draslík a železo, ale i pektiny, ostružiny mají hlavně hodně vitamínu C a také mědi a hořčíku. Borůvky jsou zase velmi bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B, beta-karoten, z minerálů to je hořčík a vápník. Vitamíny skupiny B, hořčík, vápník a draslík, rybíz a také vitamín C nám dodá černý rybíz, který má i velké množství draslíku a jeho plody významně ovlivňují látkovou výměnu v našem organismu. Meruňky obsahují beta-karoten, vitamíny skupiny B, jsou bohaté na železo, draslík, hořčík a vápník, mangan a měď. Broskve zase kromě těchto vitamínů mají velké množství hořčíku, draslík a vápník. Třešně a višně prospívají lidskému organismu díky beta-karotenu, vitamínům skupiny B, draslíku, vápníku a železu - podporují krvetvorbu. Vinné hrozny - jejich slupky jsou bohaté na vlákninu, hrozny obsahují také vitamíny skupiny B a vitamín C, z minerálů mangan, hořčík a draslík.


Vitamíny a minerály jsou důležité pro krásné zdravé a lesklé vlasy!


Kromě vysocekvalitních a vhodných vlasových přípravků a péčí je důležité i přijímat vitamíny a minerály pro výživu vlasů! Samozřejmě ani sebelepší strava nezmění geneticky daný vzhled vlasů, může však velmi ovlivnit kvalitu vlasu. Může zastavit třeba vypadávání vlasů, posílit je, dodat jim lesk či omezit lámavost atd.

poškozenýXzdravý vlas

,,Vláskům chutnají'': lipidy, keratin, vitamínky a minerály.

Nejlepší je si koupit vhodné vitamíny a minerály pro vlasy ve formě kapslí :o)

Zde jsem sehnala přehledné tabulky, kde máte výčet vlasům prospěšných minerálů a vitamínů, jejich účinky, v čem jsou obsaženy a jejich doporučenou denní dávku.


Minerály


Název
Co umí
V čem je obsažen
Doporučená
denní dávka



Draslík
reguluje krevní oběh a tím podporuje zdravý růst vlasů
čerstvá zelenina a ovoce, například brambory, banány, meruňky a pomeranče, rovněž maso, drůbež, mléko a jogurt.
3 500 mg


Hořčík
podporuje zdravý růst vlasů
celá zrna, ořechy, luštěniny, tmavozelená listová zelenina, korýši a měkkýši
280 mg


Chrom
pomáhá předejít snížené či zvýšené hladině cukru v krvi, což jsou časté příčiny vypadávání vlasů
celozrnné obilniny, brambory, švestky, arašídové máslo, ořechy, pivovarské kvasnice a všechny druhy "darů moře"
Až 120 mg


Jód
pomáhá oživit suché vlasy
ryby, řasy, hnědá mořská řasa, jodidovaná sůl, česnek
150 mcg


Křemík
předchází vypadávání vlasů
mořské plody, rýže, sojové boby, zelené druhy zeleniny
55 mcg


Mangan
pomáhá rychlejšímu růstu vlasů
obilniny, hrášek, olivy, borůvky, špenát a ořechy
3 - 9 mg


Měď
pomáhá předejít vypadávání vlasů a nepříznivým změnám v jejich struktuře
korýši, játra, většina "zelené" zeleniny, zrna, ořechy, vejce a kuřecí maso
3 mg


Selen
udržuje pokožku hlavy pružnou a hebkou
para ořechy, dary moře, drůbež a maso, celá zrna, ovesné vločky a hnědá rýže
55 mcg


Síra
napomáhá k tvorbě správné struktury vlasů
cibule, česnek, vejce, chřest, maso, mořské ryby a mléčné produkty
1 - 3 g


Vápník
základní prvek pro zdravý růst vlasů
mléčné výrobky - mléko, jogurt, tvaroh a sýr, losos nebo olejovky v konzervě, roketa, brokolice a mandle
Až 1500 mg


Zinek
jeho nedostatek způsobuje suché vlasy a naopak příliš mastnou kůži
hlavně hovězí maso, vepřové maso, játra, drůbež, vejce, dary moře (zvláště ústřice), také sýry, fazole, ořechy a pšeničné klíčky
12 mg


Železo
zabraňuje chudokrevnosti, která je častou příčinou vypadávání vlasů
játra, hovězí a jehněčí maso, dary moře, fazole, hrách, listová zelenina, sušené ovoce (např. meruňky a rozinky), pivovarské kvasnice, hnědé mořské řasy, melasa a pšeničné otruby
15 mg



Vitamíny


Název
Co umí
V čem je obsažen
Doporučená
denní dávka



Vitamín A
ocení lidé s rychle se mastícími vlasy, zabraňuje totiž zvýšené tvorbě mazotoku
petržel, meruňky a broskve, tykev, ryby, játrový olej, maso, mléko, brokolice, mrkev, špenát
5000 IU


Vitamín B3 (niacin)
podporuje krevní oběh v pokožce hlavy
mořská řasa, listová zelenina, houby, arašídy, fazole, ořechy, sezamová a slunečnicová semena, obiloviny, krůtí maso, ryby, pivovarské kvasnice
Až 15 mg


Vitamín B5 (kyselina pantotenová)
pomáhá zmírnit šedivění vlasů
obilniny, pivovarské kvasnice, tmavé maso, vaječné žloutky a orgány
4 - 7 mg


Vitamín B6
pomáhá předcházet vypadávání vlasů
vaječné žloutky a orgány, pivovarské kvasnice, obilniny
1,6 mg


Vitamín B8 (inositol)
zamezuje předčasnému stárnutí buněk, pozitivní vliv na růst a kvalitu vlasu
citrusové ovoce, kvasnice, zrna
Až 600 mg


Vitamín B12
zamezuje vypadávání vlasů
mandle, řasy, listová zelenina, houby, celá obilná zrna, sojové produkty
2 mg


Vitamín C
působí jako antioxidant, ovlivňuje stav a prokrvení pokožky a vlasových váčků
citrusové ovoce a tmavě zelená zelenina, jahody, kiwi, ananas, rajčata, brambory a zelený pepř
60 mg


Vitamín E
působí jako antioxidant, ovlivňuje stav a prokrvení pokožky a vlasových váčků
oříšky, rostlinné oleje, sojové boby, listová zelenina, sušené fazole
400 IU


Vitamín H (biotin)
podporuje tvorbu keratinu a zpomaluje šedivění vlasů
žloutky, sója, kvasnice, rýže, mléko
150 až 300 mcg

mg - miligram, tisícina gramu, tzn. miliontina kilogramu
mcg - mikrogram, miliontina gramu
IU - mezinárodní jednotka,100 IU = 67 mg

Vlákninu se snažím jíst nejen pro zdraví, ale také pro štíhlou linii!


zdravý jídelníček

Vláknina je pro lidský organismus velmi důležitá, podporuje trávení, pomáhá vylučovat toxiny z těla, příznivě působí také na pokožku, vlasy i nehty. V našem jídelníčku ji ovšem máme většinou nedostatek.. Vláknina je ale důležitá - nejen pro zdraví, ale také prospěje štíhlé linii - je lepší než dieta!

Vláknina je nestravitelná část rostlinné potravy, která pomáhá pohybu jídla trávící soustavou a vstřebává vodu. Vlákninová dieta má pro tělo velice pozitivní účinky. Při zvýšeném příjmu vlákniny je nezbytné zvýšit rovněž příjem tekutin.

Doporučený příjem vlákniny je 30 až 35 g denně, podle věku a tělesné aktivity, přičemž většina lidí skutečně zkonzumuje zhruba polovinu.



Bohaté na vlákninu jsou luštěniny a sušené švestky. Úúúžasné jsou pšeničné otruby, ty si ráda přimíchávám do rozmačkaného banánu společně s ovesnými vločkami (tj. další zdroj vlákniny). Luštěniny mají vysoký obsah nejen vlákniny, ale také bílkovin. Obilniny jsou dobrým zdrojem vlákniny, především jako celozrnná mouka - celozrnné pečivo (mám velmi ráda a někdy si je i sami pečeme) a také obilné vločky. Vlákninu najdeme také v ovoci a zelenině (u dalšího odkazu).

Vlákninu jím dále v müsli, jogurtech, Bebe sušenkách, cereálních tyčinkách (např. Fitness) a v mnoha dalších potravinách.

V zelenině je vláknina!


Bohatým zdrojem vlákniny v zelenině je kromě již zminěných luštěnin například květák, růžičková kapusta, ředkvičky, lilek nebo patizony. Vláknina je obsažena v každé zelenině (je jí méně vodnaté zelenině). Nezanedbatelným zdrojem vlákniny jsou i brambory, protože v našem jídelníčku figurují poměrně často.

Tip: ječmenový nápoj








Pálivá strava podporuje hubnutí!



Díky tepelnému účinku pálivých přísad se po papričkách prý hubne snáze, než po jiných přípravcích.


Je to zásluhou především tepelného účinku chilli a dalších ostrých přísad.

Látky obsažené v ostrých přísadách s tepelnými účinky způsobují oxidaci tukových tkání a také výrazně uspíší trávení a to díky zrychlení metabolismu a zvýšené sekreci žaludečních šťáv.
Vše je zásluhou rostlinného alkaloidu - kapsaicinu, který je obsažen právě v paprikách a způsobuje jejich pálivost. Nalezneme ho tedy nejen v chilli papričkách, ale i v paprikách jako takových a také například v pepři.


Důležité rady


Denně byste měly vypít 2 až 3 litry tekutin. Jestliže pijete málo, projevuje se to na vašem zdraví i vzhledu (dehydratovaná pokožka, únava,...).


Nikdy netrpte hlady! A jezte pravidelně, ale menší porce jídla. Vědecky je dokázané, že je to lepší, já se to tak snažím dělat, není mi příjemné, když se naráz moc najím a ani nemám tak velký obsah žaludku, abych naráz snědla velké množství. Když necháte tělo vyhladovět a pak se najíte, dělá si zásoby... to vede k obezitě!

Nemějte holá záda a břicho! Noste dost dlouhý vrchní oděv, alespoň teď na zimu! Tělu je chladno a snaží se bránit tím, že si v těchto místech hromadí tuk. Pak lidem ,,přetíká rosolovitá pneumatika'' přes okraj kalhot, a to je přímo odporné! Nebo si tím můžete způsobit nepříjemné onemocnění ledvin nebo prochladnutí.



Víte, že by se mělo jíst naposledy tři hodiny před spaním?

Snažte se málo solit (nebo vůbec). Nadměrné solení je velmi nezdravé!









 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ravena ravena | 4. července 2012 v 13:13 | Reagovat

kdyz si tak dokonala tak bys mozna mohla psat svoje clanky a nejen kopirovat:)

2 carrie carrie | 16. února 2013 v 20:28 | Reagovat

Drahousku susene ovoce uz temer zadne vitaminy neobsahuje a obsahuje tak moc cukru, ze si klidne muzes dat radsi skittles....

3 Augustswaph Augustswaph | E-mail | Web | 16. února 2017 v 5:20 | Reagovat

samford university mcwhorter school of pharmacy  <a href=http://www.stesolid.cybersite.nu/>kopa stesolid pa natet</a>  nuclear medicine cpt codes

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama